Chlidonias niger

Chirighița neagră (Chlidonias niger)

Chirighița neagră (Chlidonias niger) este o pasăre migratoare, mică și grațioasă, care populează zona temperată a Europei,

Biotopul ei este format din zonele mlăștinoase cu vegetație acvatică abundență, cu ape stătătoare, lacuri și râuri liniștite. O scurtă perioada de timp petrece și în zonele de coasta ale marii, mai ales în golfuri și lagune. În perioada de reproducere păsările se retrag în zonele cu lacuri și mlaștini interioare, unde își construiesc cuiburi pe terasele namoloase mici, în zonele inundate și împânzite de plante, în câmpurile de orez. Nu se reproduc niciodată în zonele de coasta. Deseori din cauza ploilor cuiburile sunt inundate și distruse de vânturile puternice și astfel ouăle sunt sparte, iar puii mor. În lunile mai-iunie femelă depune o ponta formată din două până la patru ouă, pe care le cloceste singură. După eclozarea ouălor apar puii care sunt hrăniți de femelă cu larve de insecte, bogate în proteine.

Chirighita neagra in zborLa această specie penajul este aproximativ la fel la ambele sexe, mai luminos și puțîn mai deschis la femelă. Pe cap și gât este gri-închis spre negru, coadă și penele de zbor sunt în nuanțe de culori gri-albăstrui, zona de sub coadă este albă, partea ventrala a corpului este gri-ardezie. Penajul puilor este maro-închis cu nuanțe de gri pe aripi. Ciocul este puternic, lung de 2,7 cm, de culoare neagră, ochii sunt mari cu irisul de culoare maro, iar picioarele sunt roșu-închis, cu degete prevăzute cu gheare curbate și ascuțite. În perioada lunilor iunie-noiembrie păsările năpârlesc, își schimbă complet penajul. Acesta devine alb pe partea ventrala a corpului, pe gât și partea inferioară a aripilor, și gri-închis aproape negru pe partea dorsală și coadă. Calotă capului este neagră. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 23-28 cm și greutatea de 60-75 g.

Se hrănesc cu insecte și larve de insecte pe care le culeg de pe suprafață plantelor sau le prind cu ușurință din zbor. După perioada de împerechere se reîntorc iar în locurile de coasta pentru a se hrăni cu peste marin și crustacee. Deseori preferă să mănânce amfibieni și mormoloci.

Chirighița neagră face parte din ordinul Charadriiformes, familia Sternidae. Nu este o specie în pericol de dispariție.