Codrosul de pădure (Phoenicurus phoenicurus) este o pasăre migratoare care face parte din familia Turdidae. Vara vine în Europa, dar și în Africa de Nord, iarnă pleacă în țările tropicale, din Marea Roșie și lacurile din Africa. În țară noastră cuibărește în special în pădurile de sălcii din Delta Dunării. Masculul ajunge primul, înaintea femelei, la începutul lunii aprilie.
Are partea superioară a capului cenușie, iar gușă și partea anterioară a capului negre. Penajul pe spate, piept, coadă și părțile laterale este roșu-ruginiu, iar pe restul părții ventrale este de culoare albă. Femela are un colorit puțîn diferit, mai cafeniu-cenușiu. Are corpul lung de 14 cm, iar deschiderea aripilor de 20-24 cm. Cântecul acestei păsări nu este foarte atrăgător, seamănă cu un sunet ascuțit ,,tri-tri-ți-ți-tri-di-di”.
Se hrănește în special cu nevertrebrate, cu insecte, muște, fluturi, păianjeni, gândăci, viermi, melci, precum și diferite fructe mici sau fructe de pădure. Se adaptează foarte bine atât la spațiile deschise cât și la vegetația densă din grădini și păduri. Obișnuiește să aștepte pe o ramură, iar în momentul când vede pradă zboară iute asupra ei și o prinde, apoi revine și se ghemuiește din nou în același loc. Uneori zboară aproape de sol și prinde insectele din aer.
Își construiește cuibul de obicei în copaci. În prima jumătate a lunii mai, femela depune cinci sau șase ouă albăstrui, pe care le cloceste timp de două săptămâni. Uneori cloceste și de două ori pe an, a două oară la sfârșitul lunii iunie. Puii sunt hrăniți de părinți aproximativ 20 de zile, apoi părăsesc cuibul.
Codrosul de pădure este o pasăre monogama. Din a două jumătate a lunii august, se pregătesc de migrație, își schimbă puțîn culoarea penajului. La jumătatea lunii septembrie se adună în carduri și pleacă.