egreta mare

Egreta mare (Ardea alba)

Egreta mare ( Ardea alba ) este in prezent o specie protejata prin lege. Numarul lor a scazut dramatic din cauza vanarii lor pentru pene ornamentale dar si din cauza schimbarii habitaului. Este o specie care se adapteaza greu prezentei omului. In Romania, egreta mare poate fi intalnita intr-o densitate mai mare in delta si foarte rar in apropierea baltilor din interiorul tarii. Egreta mare este o pasare specifica pentru S – E Europei si pentru Bazinul mediteranean. Exemplarele din S – E migreaza iarna care zona mediteraneana.

Forma corpului este caracteristica familiei stracilor, cu gatul, ciocul si picioarele lungi. Ciocul este negricios in perioada de reproduce si cuibarit ca apoi sa devina galben portocaliu. Culoare penelor este peste tot aceeasi, de un alb imaculat.  Lungimea corpului este de 85-100 cm, deschiderea aripilor de 1,5 – 1,7 m iar greutatea de 1 – 1,5 kg.

Egreta alba prefera zonele cu balti si lacuri line unde gaseste hrana din abundenta dar o putem vedea si in camp deschis acolo unde cauta insecte si broaste.

Locurile preferate pentru cuibarit sunt stufarisurile, in zone retrase si linistite,ferite de prezenta omului unde femela depune in luna aprilie pana la 4 oua albastrui. Perioada de incubatie este de 27 de zile iar clocitul este facut de ambii parteneri.

Egreta mare este o pasare migratoare dar sunt si exemplare care raman in Delta Dunarii tot timpul anului, mai ales in iernile blande.