Ferestrasul mare este o rată ce nu se află în pericol de dispariție, însă este nevoit să înfrunte multe pericole că: poluarea apelor, defrișarea pădurilor și dezvoltarea agriculturii și industriei. Ferestrasul mare este un puternic indicator al sănătății ecosistemului și apelor.
Un lucru interesant la specia Mergus merganser este că femela își abandonează puii înainte că aceștia să poată zbura singuri, la vârstă de 60-75 de zile. Media de viață a ferestrasului mare este de 13 ani.
Cuibul ferestrasului mare conține 6-17 ouă de culoare crem ce sunt clocite de către femela timp de 28-35 de zile. Femelele, câteodată, depun ouăle în cuibul altor femele. După ieșire din ou, puii sunt complet dezvoltăți și părăsesc cuibul într-o zi sau două. Puii de ferestras mare sar din cuib și sunt conduși la apă de către mama. Această specie rămâne frecvent la locul natal, în cazul în care apă nu îngheață.
În unele zone, perioada de reproducere la ferestrasul mare (Mergus merganser) începe la finalul lui martie, fiind o pasăre monogama. În mod neobișnuit pentru o rată, femela își construiește cuibul în copaci. Dacă nu există copaci disponibili, atunci își va construi cuibul pe stânci, găuri în copaci și chiar clădiri mai vechi.
Ferestrasul mare (Mergus merganser) este larg răspândit în emisfera nordică (Europa, Asia și America de Nord). Zona în care se împerechează cuprinde nordul Europei, Scandinavia, Asia centrală, Rusia, vestul Chinei, Japonia și nordul Statelor Unite.
Hrana ferestrasului mare (Mergus merganser) constă pești mici, insecte, moluște, crustacee, viermi, amfibieni și chiar mamifere mici și păsări. S-au raportat cazuri în care au fost ingerati pești de 30 de centimetri lungime. Hrănirea se face în cea mai mare parte pe timpul zilei. Fiind o pasăre sociabilă, ferestrasul mare se hrănește în grupuri de până la 75 de indivizi. Acesta se odihnește în grupuri de până la câteva sute de păsări.
Ferestrasul mare (Mergus merganser) este o rată subțire cu un corp drept. Este cea mai mare din genul mergus. Ciocul ferestrasului mare este portocaliu-roșiatic, cu un vârf negru, sub formă de cârlig.
Masculul și femela ferestras mare (Mergus merganser) sunt destul de diferiți în aparență. Masculul aflat în perioada de împerechere are un cap negru-verzui strălucitor ce contrastează cu partea inferioară a gâtului, pieptul, abdomenul și părțile laterale ce sunt de culoare albă. Părțile inferioare pot avea o tentă de roz-somon. Ferestrasul mare mascul are picioarele de culoare roșu intens. Aripile și coadă sunt de culoare gri.
Ferestrasul mare femela are un corp mai mic decât al masculului și diferă prin culoarea penajului, având capul maro-roșiatic, iar restul fiind de culoare maronie și gri. Părțile albe ale penajului sunt vizibile doar în timpul zborului. Ferestrasul mare își dezvoltă complet penajul abia în al doilea an de viață. Acesta ajunge la o lungime cuprinsă între 58 și 72 centimetri , lungime aripilor întinse fiind de 82-100 centimetri. Ferestrasul mare cântărește 900-2160 grame.