Pescărușul cu trei degete ( Larus trydactila ) este o pasăre care cuibărește în Nordul Europei, în special pe coastele litorale ale Marii Britanii, Insulelor Feroe, Islandei și Nordul peninsulei Scandinave. Prezența lui în avifauna țării noastre este considerată accidentală și cu toate astea, în ultimii ani, este semnalată prezența să constanța în sezonul rece pe unele lacuri din interiorul țării și pe litoral. Dintre toți pescărușii, pescărușul cu trei degete își petrece cel mai mult timp în larg și ajunge pe țărm doar pentru a cuibări.
Penajul este alb cu spatele argintiu și vârfurile aripilor negre. Ciocul este galben iar piciorele sunt scurte și negricioase. Exemplarele tinere au ciocul negru și un guler specific tot de culoare neagră. Lungimea corpului este de 38 – 40 cm, deschiderea aripilor de 95 – 110 cm și greutatea de 300 – 500 g.
Hrană este alcătuită aproape exclusiv din peste pe care îl prinde la suprafață apei sau prin scufundări la mică adâncime. Unele exemplare urmăresc traulerele de pescuit pentru a se hrăni cu peștele prins în năvod și cu resturile rezultate din procesarea peștelui.
Pescărușul cu trei degete cuibărește pe stâncile coastelor litorale dar nu refuză nici construcțiile cu deschidere către mare. Femela depune 2-3 ouă într-o singură serie pe an. Ambii părinți participa la creșterea puilor.