Pițigoiul mare ( Paruș major ) este cea mai des întâlnită și mai cunoscută specie de pițigoi de la noi. Este o pasăre mică, cu o lungime de 15 cm dar foarte frumoasă și drăgălașă. Este printre puținele păsări care ne înveselesc grădinile și iarnă.

Când îl privim avem impresia că este un clovn. Are pe cap o căciulă neagră,obrajii de culoare albă, un guler și o linie mediană, care traverseza pieptul și pântecele, tot negre. Pe spate este de culoare măslinie cu ceva dungi albe iar pe abdomen de un galben cenușiu. Pe aripi este de un cenușiu închis cu nuanțe de alb și albastru. Deschiderea aripilor este de 22-25 cm iar greutatea de 16-21 g.
Pițigoiul mare se hrănește în prioncipal cu insecte dar mănâncă cu plăcere și diferite semințe și fructe de pădure, mai ales iarnă când insectele lipsesc.
Pițigoiul mare este foarte jucăuș și vioi, curios din cale-afară dar în același timp foarte prevăzător atunci când explorează teritorii noi. De multe ori este foarte greu să te apropii de el. Îl putem întâlni din pădurile joase de câmpie dar și în pădurile de conifere. Nu ratează ocazia de a se instala în grădini și parcuri acolo unde găsește hrană din abuntenta.
Femelă depunde până la 12 ouă iar perioada de incubație este de 14 zile.