miliaria calandra

Presură sură (Miliaria calandra)

Presura sură (Miliaria calandră) este o pasăre migratoare răspândită pe tot cuprinsul țării noastre. Apare în Europa, Asia și Africa de Nord. Preferă terenurile deschise, pășunile, câmpurile de cereale, în general zone de altitudine mică.

Femelă și masculul au un colorit al penajului asemănător. Mai ales pe partea dorsală, predomină nuanțele de gri, maro, brun, grena cu dungi albe și negre. Capul are pe părțile laterale câte două pete maro, pieptul și abdomenul au un colorit mai deschis. Zonele laterale sunt cu dungi negre. Ciocul și picioarele sunt galben-portocalii. Pasărea adultă are lungimea de 19 cm, greutatea de 53 g, iar deschiderea aripilor de 26-32 cm.

Cloceste în cuiburi construite în jurul tufișurilor sau direct pe sol. Se hrănește cu semințe, cereale, frunze, muguri și fructe de pădure. De asemenea, consumă și insecte, moluște, viermi, păianjeni, gandacei, diferite larve (de insecte, gândăci, lăcuste și omizi). Masculii sunt păsări poligame. Își construiesc cuibul din rădăcini, frunze, par, pene și fire de iarbă uscată. În perioada mai-iunie, femelă depune 3-5 ouă albe cu pete negre sau maronii, pe care le cloceste singură o perioada de 14 zile. La început, puii sunt hrăniți de ambii părinți cu larve și insecte mici, apoi, după 12 zile, încep să zboare în apropierea cuibului și să-și caute singuri hrană.

Iarnă pot fi observate în carduri mari cu păsări din același soi, zburând până în sate și orașe. Pot fi recunoscute și după sunetele pe care le scot, mult mai puternice în timpul zborului.

Presură sură face parte din ordinul Passeriformes și familia Emberizidae.