lanius collurio

Sfrâncioc rosiatic (Lanius collurio)

Sfranciocul roșiatic ( Lanius collurio ) este o pasăre comună la noi în țară care preferă zonele deschise cu pâlcuri de arbuști și copaci. Și în Europa este o pasăre foarte des întâlnită, cu excepția zonelor extreme nordice, a Angliei, unde este o prezența rară și a Peninsulei Iberice. Sfranciocul roșiatic este o pasăre migratoare care ne părăsește toamna, de regulă în luna septembrie și revine primăvară, în luna aprilie.

Masculul are un colorit mult mai frumos decât al femelei. Capul este sur pe creștet și crem în partea inferioară. În dreptul ochilor putem observă o bandă de culoare neagră. Spatele și aripile sunt roșcate – cărămizii iar coadă este sură la baza și brună-închis spre vârf. Pieptul și burtă are culoare cenușie cu nuanțe de roz. Ciocul este gros, puternic și de culoare neagră. Femela nu are nuanțe de cenușiu și negru în penaj iar că semn distinctiv se poate observă modelul reticulat de pe gușă și laterale. Lungimea corpului este de 16-18 cm, anvergură aripilor de 24-27 cm iar greutatea de 25-30 g.

Hrană sfranciocului roșiatic este alcătuită aproape exclusiv din insecte mari. De obicei stă la panda pe o creangă, cu față către o zona larg deschisă, de unde plonjează către pradă să pe care o capturează din zbor. Când are ocazia, sfranciocul roaiatic consumă și șopârle și rozătoare mici. Atunci când hrană este excedentară, are obiceiul să înfigă capturile în spinii copacilor.

Sfranciocul roșiatic își construiește cuibul în pâlcurile de arbuști sau în copacii mici de înălțime. În luna mai, femela depune 5-6 ouă. Ambii părinți au grijă de pui.